maandag 13 februari 2012

Falla: El sombrero de tres picos (Vega C30 A234)Een mooie mono-LP met het complete ballet van De Falla: El sombrero de tres picos. 
Het ballet is besteld door Sergei Diaghilev, van Les Ballets Russes. De première vond plaats in 1919, waarbij Ernest Ansermet dirigeerde en Pablo Picasso de decors en kostuums had ontworpen. 
De sopraan in deze uitvoering is Celia Langa (geb. 1933): debuut op haar 16e met Tito Schipa in Madrid. Zong in de jaren '50 met veel succes in Italië. Nam deel aan de beroemde Zarzuela anthologie van José Tamayo Rivas. Was ook een zangpedagoge.
Jésus Arámbarri (1902-1960): Baskische dirigent en componist. Studeerde piano, orgel en compositie op het conservatorium van Bilbao. Ging in 1929 naar Parijs, had o.m. les van Paul Dukas en Vladimir Golschmann. Daarna les van Felix Weingartner (Basel). Dirigeerde vanaf 1933 het Bilbao Symfonie Orkest, gaf les op het Koninklijk Conservatorium in Madrid, dirigeerde het Madrid Symfonie Orkest. Vanaf 1953 tot zijn dood dirigeerde hij de Banda Synfónica te Madrid. Lees meer op Wikipedia

Jesús Arámbarri

Manuel de Falla: El sombrero de tres picos (1919)    36:28
Après-midi - Danse de la meunière (fandango) - Les raisins - Danse des voisins (seguidillas) -
Danse du meunier (farruca) - Scène et nocturne - Danse du corregidor - Danse finale (jota)
Celia Langa, sopraan; 
Orchestre des Concerts de Madrid o.l.v. Jesús Arámbarri
Vega C 30 A 234

1 opmerking:

  1. Another fine example of excellent recordings that would be lost forever without blogs like yours. Thank you so much.
    Gary

    BeantwoordenVerwijderen