dinsdag 10 januari 2012

Willem van Otterloo, R.O.: Händel (Fontana, 1957)


Willem van Otterloo (1907-1978) was van 1949 tot 1973 chefdirigent van het Residentie Orkest Den Haag. Hij sloot in 1950 een contract met het net opgerichte Philips label en maakte 125 opnamen met het Residentie Orkest voor Philips, wat zowel voor Philips, voor Van Otterloo als voor het Residentie Orkest buitengewoon goed uitpakte. Niek Nelissen schreef een prachtige biografie over Willem van Otterloo, inclusief een DVD waarop Van Otterloo dirigerend te zien is, hier te bestellenWillem van Otterloo komt veelvuldig voor op mijn blogs. Kijk hier voor alle opnamen op deze blog, en hier voor de twee opnamen op mijn blog 78 toeren klassiek. Lees meer over hem op Wikipedia
We horen twee bekende werken van G.F. Händel: Vuurwerkmuziek, geschreven ter viering van de Vrede van Aix-la-Chapelle (1748), en de Watermuziek-suite, gecomponeerd ter verpozing van koning George I en zijn hofhouding in boten op de Theems in de zomer van 1717. 
Willem van Otterloo zorgt voor een gedragen uitvoering van de Watermuziek, zoals in de jaren '50 gebruikelijk was. Persoonlijk vind ik de allermooiste Watermuziek-uitvoering uit die tijd die van Eduard van Beinum (uit 1958, compleet) - wellicht post ik die versie later nog wel eens. 

Georg Friedrich Händel:
1  Vuurwerkmuziek    24:13
    ouverture (larghetto-allegro) - bourrée - la paix (largo alla siciliana) - 
    la réjouissance (allegro) - menuet I - menuet II
    Opname 04-05-1957
2  Watermuziek: suite    24:37
    ouverture (grave-allegro) - adagio e staccato - air (andante) - bourrée 
    (allegro) - hornpipe (allegro) - allegro moderato - air (allegro) - menuet   
    (moderato) - loure (lentement) - andante allegro - alla hornpipe
    Opname 01 + 02-05-1957
Residentie Orkest Den Haag o.l.v. Willem van Otterloo
Fontana 695 021 KL

Download flac
Download mp3

6 opmerkingen:

 1. Many thanks for this rare recording, dear Satyr !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor deze mooie opname, maar inderdaad Van Beinum heeft een van de allermooiste versies van de Water Music op de plaat gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die versie van Van Beinum is echt geweldig! Komt wellicht ook doordat mijn vader deze plaat had, ik heb hem veel gehoord in mijn jeugd, en dan wordt zo'n plaat een soort van standaard. Ondanks alle vernieuwingen (Harnoncourt e.d.) blijft die versie voor mij overeind staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dear friend could you please reupload this?
  Many thanks for your valuable, passionate job.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I have a serious computer problem now, so I'm afraid it will take some time!

   Verwijderen