zondag 29 december 2013

Solisten van Zagreb: William Boyce (Amadeo)


William Boyce (Londen, gedoopt 11.09.1711 - Londen, 07.02.1779): Engels componist en organist. Hij was koorknaap in de St. Paul's  Cathedral, werd een leerling van Maurice Green, die hij in 1755 opvolgde als Master of the King's Musick. In 1758 werd hij organist van de Chapel Royal, maar moest wegens doofheid in 1768 zijn werkzaamheden opgeven. Hij wijdde zich daarom aan de publicatie van een verzamelwerk dat zijn leraar Maurice Green niet had kunnen voltooien, n.l. Cathedral Music, een bundeling van Engelse composities uit de 16e - 18e eeuw. Hij is begraven in de St. Paul's Cathedral.  
William Boyce componeerde behalve de 8 symfonieën veel kamermuziek, verder anthems, odes, en incidental music bij een aantal toneelstukken van Shakespeare.  
Lees een biografie op Wikipedia

Zagreb Soloists: opgericht in 1953 onder auspiciën van de RTV van Zagreb, met als artistiek leider de Italiaanse cellist en dirigent Antonio Janigro (21.01.1918 - 01.05.1989). Hij studeerde achtereenvolgens cello bij Giovanni Berti, Gilberto Crepax (conservatorium Milaan), Diran Alexanian en Pablo Casals (École Normale, Parijs). Hij slaagde in 1934, speelde recitals met Dinu Lipatti en Paul Badura-Skoda. Tijdens een vakantie in Joegoslavië brak de oorlog uit en hij werd professor cello en kamermuziek aan het conservatorium van Zagreb. Later leidde hij veel cellisten op aan de conservatoria van Stuttgart en Salzburg.William Boyce: 8 symfonieën:
1  Symfonie no.1 in Bes    5:25
    allegro - moderato a dolce - allegro
2  Symfonie no.2 in A    4:45
    allegro assai/adagio - vivace - presto (allegro)
3  Symfonie no.3 in C    5:03
    allegro - vivace - tempo di minuetto
4  Symfonie no.4 in F    4:54
    allegro - vivace ma non troppo - gavot (allegro)
5  Symfonie no.5 in D    7:14
    allegro ma non troppo/adagio/allegro assai - tempo di gavotta - tempo di minuetto
6  Symfonie no.6 in F    5:47
    largo - allegro/larghetto - menuet
7  Symfonie no.7 in Bes    6:52
    andante spirituoso - moderato - jig (allegro assai)
8  Symfonie no.8 in d    9:35
    pomposo/allegro - largo (andante) - tempo di gavotta (risoluto)
Solisten van Zagreb o.l.v. Antonio Janigro
Herbert Tachezi, orgel, klavecimbel
LP 30 cm: Amadeo AVRS 6338
Totale tijd:   49:36

Download flac
Download mp3

8 opmerkingen:

 1. Dank u. Het blijkt echter dat zowel links leiden naar de flac versie. Ik zou het leuk vinden als een mp3. Nogmaals bedankt, dit is een geweldige blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You're right - I corrected the file, now there is mp3!

   Verwijderen
 2. Very Nice = Very Thank You!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Satyr,
  Deze leuke symfonieen heb ik ook 'binnengehaald" en beluister met plezier deze Handel-achtige opnamen!
  Een vraagje: in de Tag-info zie ik op mijn mp3 speler W.Boyd... moest dat niet W.Boyce zijn? Geen probleem...de muziek klinkt er niet minder om! Bedankt voor deze heerlijke muziek!
  Fijn dat ook de achterkanten van de lp-hoezen worden afgebeeld.
  Nog een 2e vraag: zou je de MMS opname met de Sheherarzade met Willem van Otterloo misschien weer online willen/kunnen zetten?
  Groeten, Jan Werner, Teteringen
  PS: Er staat op de NGG-site: Grammofoon.com een vervolgverhaaltje over de MMS/Concert Hall n.a.v. verzamelde info over dit toenmalige postorderbedrijf..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor je reactie, Jan! Ongetwijfeld moet er Boyce in de Tag-info staan. Ik zal kijken voor de Scheherazade, zal nog ff duren.

  BeantwoordenVerwijderen