vrijdag 12 oktober 2012

In Memoriam Theo Olof

Theo Olof (links), Herman Krebbers (rechts)

Theo Olof (Bonn, 5 mei 1924 - Amsterdam, 9.10.2012) is afgelopen dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was een van Nederlands meest beroemde violisten met een enorme betekenis voor de Nederlandse muziekcultuur. Hij vluchtte met zijn moeder in 1933 naar Nederland vanwege de Nazi's, kreeg les van Oskar Back, evenals Herman Krebbers, Willem Noske en Davina van Wely. In 1933 debuteerde hij als violist in het concertgebouw o.l.v. Bruno Walter. In de oorlog moest hij onderduiken, zijn moeder werd weggevoerd. In 1951 behaalde hij een vierde prijs op het Koningin Elisabeth Concours in België, waarbij hij als keuzeconcert een vioolconcert van Bartók speelde. Samen met Herman Krebbers werd hij concertmeester van het Residentie Orkest en daarna, ook met Krebbers, van het Concertgebouworkest, zodat beiden hun solistencarrière konden voortzetten. 
Hans Henkemans heeft een vioolconcert aan Theo Olof opgedragen, waarbij Theo ook vanaf het begin bij het wordingsproces betrokken is geweest. Ook Bruno Maderna droeg een concert aan hem op. O.a. Henk Badings en Céza Frid schreven composities voor Theo Olof en Herman Krebbers. Hij schreef populaire boeken over muziek, w.o. Daar sta je dan uit 1958, en zijn zeer lezenswaardige autobiografie Flarden (2001).
Lees meer over Theo Olof op Wikipedia. Op deze VPRO-link is een ingekort interview met Theo Olof in het VPRO-programma "Vrije Geluiden" te zien. 

Ik had toevallig net een boekje van hem gelezen uit 1995: "Mijn leven met Tsjaikovsky", waarin hij, vertellend aan zijn zoon Arthur, zowel het levensverhaal van Tsjaikovsky als autobiografische fragmenten uit zijn eigen leven, hoofdzakelijk uit zijn onderduikperiode, vertelt
Ik ben één keer bij hem op bezoek geweest, in Amstelveen. Een gedenkwaardige ontmoeting met een boeiende en aimabele man, boordevol verhalen en anekdotes. 
Als een In Memoriam heb ik de beroemde opname van het Dubbelconcert van Bach uit 1952 met Herman Krebbers en het Residentie Orkest o.l.v. Willem van Otterloo opnieuw verdoekt en ook in flac ter beschikking gesteld. Ga daarvoor naar mijn oorspronkelijke bericht, gepost op 28 augustus 2010. 
Mijn vader had deze Philips LP uit 1952, ik ben er mee opgegroeid en heb warme herinneringen aan deze uitvoering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten