maandag 22 oktober 2012

Pascal SQ: Dvorák SQ op.96 (MMS-42)


Het Quatuor Pascal is één van mijn favoriete strijkkwartetten. Andere favorieten zijn het Quatuor Capet, het Calvet Kwartet, het Budapest Kwartet en het Busch kwartet, om er enkele te noemen. We kwamen het Quatuor Pascal dan ook eerder tegen bij MMS-37 met de klarinettist Peter Simenauer in Mozart KV 581, bij MMS-47 met Haydn, bij MMS-53 met Debussy en bij MMS-2203 met de pianist Vlado Perlemuter in Schubert. 
De Fransman Léon Pascal kwam als altviolist bij het Quatuor Chailley (en kwintet, aangevuld met Chailley's vrouw), opgericht door de Franse violist Marcel Chailley (1881-1936). Deze ontbond dit kwartet in 1925 en Léon Pascal kwam in het bekende Quatuor Calvet, in 1919 opgericht door de violist Joseph Calvet (1897-1950). Léon Pascal is te horen op opnamen tussen 1931-1938 van dit ensemble. Daarna richtte Léon Pascal in 1940 zijn eigen kwartet op: het Quatuor Pascal. Dit kwartet behoorde in de jaren '40 en '50 tot de top van de Franse kwartet-traditie. In 1952 wonnen ze een Grand Prix du Disque met de complete opnamen van de strijkkwartetten van Beethoven. 
Het Pascal Strijkkwartet bestond uit: 
Jacques Dumont, eerste viool
Maurice Crut, tweede viool
Léon Pascal, altviool
Robert Salles, cello
We horen het Quatuor Pascal hier in het bekende strijkkwartet op.96 van Dvorák, wat tegenwoordig netjes het Amerikaans kwartet genoemd wordt. Ik heb nog een opname van het London String Quartet uit 1927 en daar staat op het Columbia-etiket keihard: "The Nigger Quartet". Dat kan goddank tegenwoordig niet meer! De plaat is helaas in het begin  beschadigd, maar ik besluit hem toch te posten.

Antonin Dvorák: 
Strijkkwartet no.12 in F op.96 "Amerikaanse"    25:09
1  allegro ma non troppo    7:20
2  lento    8:32
3  molto vivace    4:13
4  finale: vivace ma non troppo    5:04

5  Carnaval ouverture op.92    8:50

Orch. Wiener Staatsoper o.l.v. Henry Swoboda

LP 25cm: MMS-42


Download flac
Download mp3

6 opmerkingen:

 1. Hallo Satyr,
  Fijn.. weer een mooie MMS-opname! Bedankt voor het restaureren en beschikbaar stellen: Genieten!
  Groeten uit Brabant, Jan Werner

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Satyr,
  Nog een vraagje: kunnen de MMS 37 en MMS 47 ook weer online worden gezet? Daar wordt ik erg nieuwsgierig naar..
  groeten,Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Satyr,
  Dank voor 't herplaatsen; de download loopt nu. Toch heb ik een vraag: kan het zijn dat er in Dvorak Amerikaans strijkkwartet, in het 2e deel 'Lento' een aantal pulsen van een mobieltje hoorbaar zijn? Ik ben benieuwd op dit in de opname zit of misschien is het hier ontstaan?
  Groeten, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, het zat in m'n opname! Ik heb het euvel verholpen en nieuwe links geplaatst. Dank voor je oplettendheid.

   Verwijderen
 4. This is my first time hearing this beautiful string quartet. Thank you for a great transfer of what has to be one of the best recorded performances of it.

  BeantwoordenVerwijderen