maandag 8 augustus 2011

Edouard van Remoortel: Franck (Opera, 1957)


Edouard van Remoortel (1926-1977): Belgisch dirigent. Studeerde cello en directie aan het Brussels conservatorium en aan het conservatorium van Geneve. Heeft o.a. bij Josef Krips gestudeerd. Werd in 1951 dirigent van het Belgisch Nationaal Orkest, dirigeerde op talloze festivals en met belangrijke orkesten in Europa, Noord en Zuid Amerika, Japan, Australië en Nieuw Zeeland, en in operatheaters van New York, Monte Carlo en Brussel. In deze periode nam hij m.n. LP's op voor het merk Vox. Na een succesvol gastdirigentschap werd hij van 1958-1962 dirigent van het Saint Louis Symphony Orchestra, maar er ontstonden veel problemen tussen de jonge dirigent en het orkest. In het eerste seizoen probeerde hij 42 orkestleden te laten ontslaan, en het orkest besloot op een bepaald moment niet meer voor hem te willen spelen. In het laatste seizoen dirigeerde hij slechts 7 concerten. Van 1965 tot 1970 was hij dirigent bij het Nationaal Opera Orkest van Monte Carlo en nam met dit orkest diverse LP's op voor Philips. Hij kreeg o.a. de Ordre de Léopold en de Ordre de la Couronne in België.

César Franck (1822-1890): geboren in Luik, na 1830 Belgisch, sinds 1837 Frans staatsburger. De symfonie werd een wapen in de strijd tussen conservatieve musici die fel anti-Duits waren (Saint-Saëns voorop), mede door de Frans-Duitse Oorlog, en jongere musici die Wagner bewonderden, wat door de conservatieven als verraad werd beschouwd. De conservatieven sabelden de symfonie neer (Gounod: "incompetentie, uitgerekt tot dogmatische lengtes"). In het buitenland won de symfonie snel aan polulariteit. Trouwe luisteraars weten dat er een andere prachtige uitvoering op mijn blog staat van deze symfonie, met Willem van Otterloo als dirigent. Deze uitvoering is waarschijnlijk de Vox-opname van 25 februari 1957 met de Wiener Symphoniker.


Edouard van Remoortel
César Franck: Symphonie in d
1  lento - allegro ma non troppo    18:05
2  allegretto    11:50
3  finale: allegro non troppo    11:54
Pro Musica Symphonie-Orchester, Wien o.l.v. Edouard van Remoortel
Opera 1090
Opname 25-02-1957
Totale tijd:  41:49


3 opmerkingen:

 1. Hi Satyr,

  Some interesting material.

  Thanks and may you continue the excellent work.

  Kinf regards,

  Douglas (UK)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks for your kind words and encouragement, Douglas!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Satyr, I am glad you came back from vacation, these posts here and at 78t are all really excellent - I have a lot of listening and learning to do...thanks!

  BeantwoordenVerwijderen