woensdag 29 december 2010

Paul Sacher: Honegger - Une cantate de Noël (Philips, 1954)


Iets te laat, maar alsnog Une Cantate de Noël van Arthur Honegger (1892-1955) voor gemengd koor, kinderkoor, solo bariton, orkest en orgel. Het was de laatste compositie van Honegger, geschreven in opdracht van het kamerkoor en -orkest van Basel voor 1953. Hier en daar zijn ook Franse en Duitse kerstliedjes verwerkt in de partituur.
We horen de dirigent Paul Sacher met het Orchestre des Concerts Lamoureux, Michel Roux als bariton, en Maurice Duruflé als organist. Een Philips heruitgave van een opname uit 1954.
Paul Sacher (1906-1999): Zwitsers dirigent, leerling van Felix Weingartner. Hij richtte in 1926 het Basler Kammerorchester op. Door een huwelijk met de erfgename van het farmaceutisch bedrijf Hoffmann-La Roche werd hij zeer vermogend. Hij heeft een groot aantal componisten opdrachten gegeven: behalve Honegger waren dat o.a. Igor Stravinsky, Bela Bartok, Bohuslav Martinu, Paul Hindemith, Henri Dutilleux en Witold Lutoslawsky. Meer informatie over Paul Sacher op Wikipedia.

Arthur Honegger: Une Cantate de Noël 
side 1:
Koor: De profundis clamavi - O viens, o viens Emmanuel
Kinderkoor: Freu' dich, o Israel
Koor: O viens, parais lumière du jour
side 2:
kinderkoor: Freu' dich, o Israel
Bariton: Ne craignez point
Koor + kinderkoor: Es ist ein Reis entsprungen - Gloria in excelsis Deo - Il est né le divin enfant - Vom Himmel hoch ihr Engelein kommt - O du fröhliche, o du seliche - Stille Nacht, heilige Nacht Bariton: Gloria in excelsis Deo
Koor + kinderkoor: Laudate Dominum omnes gentes

Orchestre de Concerts Lamoureux o.l.v. Paul Sacher
Michel Roux: bariton
Maurice Duruflé: orgel
Elisabeth-Brasseur-koor
Petits Chanteurs de Versailles
LP 25cm: Philips G 05471 R
Opname 28-09-1954 in de Eglise St. Clothilde, Parijs
Totale tijd: 25:08

Download mp3

1 opmerking: