zaterdag 23 oktober 2010

Pina Pozzi, pi.; Winterthur SQ - Schubert "Trout" Quintet (MMS-39) 10'LP


In deze post een prachtige uitvoering van het Forellenkwintet van Schubert, gespeeld door Pina Pozzi, piano, leden van het Winterthur Strijkkwartet en de contrabassist Fred Jaquillard.
Veel informatie over Pina Pozzi is hier te vinden. In het kort: 

Pina Pozzi

Pina Pozzi (1914-1966): geboren in Noord-Italië, opgegroeid in Zwitserland. Ze studeerde op het Giuseppe Verdi Conservatorium in Milaan, vervolgens bij Anna Langenhan - Hirzel op de beroemde Hirzel Langenhan school in Switzerland.  Tot slot bij Frank Mannheimer (U.S.A.).  Ze werd leraar op het conservatorium van Winterthur .  Naast optredens met het Winterthur Symph. Orchestra, het Winterthur Strijkkwartet (met Peter Rybar, eerste viool), en het Pascal Strijkkwartet, vormde ze een duo met de violiste Aida Stucki, beter bekend onder haar getrouwde naam: Aida Piraccini, een buitengewoon violiste en docente (Anne Sophie Mutter was o.a. één van haar leerlingen). Ze traden op in Europa en de U.S.A.
Naast dit forellenkwintet nam Pina Pozzi in ieder geval nog op:
Dvorak: Pianokwintet in A op.81, met het Winterthur Strijkkwartet (MMS-154), Mozart: Pianokwartetten KV 478 en 493, met het Pascal Strijkkwartet (MMS 2118),
Schubert: Duo op.162 + Bloch: Vioolsonate no.1, met Louis Kaufman, viool.

Peter Rybar, Clara Haskil

Peter Rybar (1913-2002): geboren in Wenen. Zijn ouders waren Tsjechen. Vanwege het uitbreken van W.O.I  ging moeder met zoon naar Engeland. Vader sneuvelde helaas in het Oostenrijk-Hongaarse leger in 1915. Hij studeerde op het Conservatorium in Praag, waar spelers van het beroemde Tsjechische Strijkkwartet zijn leraren waren (o.a. Josef Suk). Bekende musici als Josef Firkusny (piano) en de dirigenten Walter Susskind en Rafael Kubelik (zoon van de beroemde violist Jan Kubelik) waren zijn vrienden. Rybar maakte naam door in Praag en in Parijs, in het bijzijn van de componist, de première te verzorgen van Stravinsky’s vioolconcert. In Parijs nam hij les van Carl Flesch en begon een levenslange vriendschap met de Tsjechische componist Bohuslav Martinu. Verder leerde hij Adolf en Fritz Busch kennen, en de Nederlandse componist Julius Röntgen. Hij werd in 1938 uitgenodigd door Röntgen’s zoon Joachim (zie post: Röntgen Kwartet), die in Winterthur eerste violist was van het Symfonie Orkest en het Winterthur Strijkkwartet en les gaf aan het Conservatorium. Joachim kreeg een baan aangeboden aan het Haags Conservatorium en Rybar werd diens opvolger in Winterthur.
Rybar trouwde met de pianiste Marcelle Daeppen in 1952. Ze vormden een duo. Ook speelde hij met Edwin Fischer, Wilhelm Backhaus en Clara Haskil. Er is een beroemde foto waarin Clara viool speelt en Peter piano. Met Clara maakte hij ook plaatopnamen.
Wolfgang Sawallisch haalde Rybar in 1970 over om eerste violist in het Orchestre de la Suisse Romande te worden, wat hij tot 1980 bleef. Hij nam ook de ‘Classe de Virtuosité’ van het conservatorium van Genève. In 1986 trok hij zich uit het openbare muziekleven terug.
Er zijn 2 TV-documentaires over hem gemaakt.
Zijn platen zijn hoofdzakelijk op het MMS-label uitgekomen. Op het CD-label Doron zijn in de jaren ’90 opnamen heruitgebracht.
Bron: Tully Potter, www.guardian.co.uk

Franz Schubert: Kwintet in A op.114 "Forellenkwintet"
1  allegro vivace   8:56
2  andante   6:34
3  scherzo - presto   4:02
4  thema con variationi - andantino   7:26
5  finale - allegro giusto   6:57
Pina Pozzi, piano; Peter Rybar, viool; Heinz Wigand, altviool; 
Antonio Tusa, cello; Fred Jaquillard, contrabas
LP 25 cm: Musical Masterpiece Society MMS-39
Totale duur: 33:55

Download mp3

1 opmerking:

  1. Excellent. The first two movements are especially convincing. Thank you!

    BeantwoordenVerwijderen