woensdag 6 oktober 2010

Clara Haskil, Willem van Otterloo: Schumann pianoconc. (Philips, 1951)

Clara Haskil 15 jaar
Clara Haskil (1895 - 1960), Roemeens pianiste, geboren in een Sefardisch-Joodse familie in Boekarest. Ze was een wonderkind, dat al op 6-jarige leeftijd werd toegelaten tot het Conservatorium. Haar docent was Richard Robert (die o.a. aan Rudolf Serkin en Georg Szell les had gegeven). In 1903 verhuisde het gezin naar Parijs, waar ze les kreeg van Joseph Morpain (zelf leerling van Gabriel Fauré), van wie ze zegt veel geleerd te hebben. Op het Conservatorium van Parijs was ze ingeschreven in de klas van Albert Cortot (vanaf 1907), maar in feite kreeg ze vooral les van Lazare Lévy en Mme Giraud-Letarse. Op haar 15e slaagde Clara met een Premier Prix voor zowel piano als viool! Intensieve toernees volgden, tot in 1913 abrupt haar gezondheid verslechterde (m.n. scoliose - tussen 1913 en 1917 droeg ze om die reden een gipsen corset). Enorme plankenkoorts, gecombineerd met een zwakke gezondheid, leidde ertoe dat ze in erge armoede leefde. Pas na 1949, tijdens een serie concerten in Amerika, Engeland en Nederland, begon de waardering voor haar toe te nemen. Een platencontract met Philips volgde.
Behalve solo piano speelde Clara ook veel kamermuziek (o.a. met Arthur Grumiaux, Pablo Casals, Eugène Ysaye, George Enescu) en concerteerde bij de grote dirigenten van haar tijd:  StokowskiHerbert von KarajanThomas BeechamGeorg SoltiJohn BarbirolliAdrian BoultEugen JochumWolfgang SawallischRudolf KempeGeorge SzellSergiu CelibidacheOtto KlempererHans RosbaudPierre MonteuxAndré CluytensPaul ParayIgor MarkevitchCarlo Maria GiuliniErnest AnsermetCharles MunchRafael KubelikFerenc Fricsay en Inghelbrecht. En dus ook Willem van Otterloo. 
Ze overleed in 1960 aan de verwondingen als gevolg van een val in het treinstation van Brussel. In de Zwitserse plaats Vevey wordt om de 2 jaar het Clara Haskil International Piano Concours georganiseerd om haar naam levend te houden: ze woonde daar van 1942 tot haar dood. 
Een geweldige pianiste, rijk aan emotie en expressie, vooral beroemd om haar Mozart-, Schumann- en Beethovenvertolkingen.Robert Schumann: Pianoconcert in a op.54
1  allegro affettuoso  13:55
2  intermezzo (andante grazioso) + allegro vivace  14:44
Clara Haskil, piano; Residentie Orkest o.l.v. Willem van Otterloo
LP 25cm: Philips G 05308 R
Opname: 04-06-1951

Download mp3

4 opmerkingen:

 1. Thanks Satyr - most interesting as always.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks Buster - she's one of the most sensitive piano players ever I think - and the combination with Van Otterloo is wonderful. She recorded before the War, I'm curious how those recordings sounds...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I've listened now - really a fine record. I am taken both with Haskil's performance and the orchestral support. Excellent.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Estupendas grabaciones. Que sonido tan bueno
  Parecen CDs. Muchas gracias por este trabajo para nosotros los visitantes

  BeantwoordenVerwijderen